Varför hundförsäkring?

Med en hundförsäkring får du ersättning för veterinärvårdskostnaden om hunden behöver vård på grund av sjukdom eller en olyckshändelse. Utan försäkring kan även mindre åkommor, som kräkning och diarré kosta över 10 000 kronor att behandla. 

I denna artikel presenteras hundförsäkringen olika delar, hur självrisken fungerar och hur du jämför försäkring för att hitta rätt utifrån ditt och din hunds behov. 

Hundförsäkring minskar kostnaden för veterinärbesök

Vad ett veterinärbesök kostar beror självklart på hur omfattande vård som krävs samt eventuella behov av mediciner och rehabilitering. Med en hundförsäkring får du ersättning för en större del av denna kostnad. 

Försäkringbolaget Lassie har sammanställt alla försäkringsärenden från 2023 och anger att genomsnittskostnaden var 11 434 kronor. De vanligaste symtomen var kräkning eller diarré. I tabellen nedan visas genomsnittskostnaden för olika orsaker till behov av veterinärvård. 

Orsak Medelkostnad
Kräkning15 000 kronor
Diarré 12 139 kronor
Svalt föremål15 493 kronor
Fraktur38 846 kronor
Tumör i hud11 835 kronor
Livmoderinflammation35 926 kronor
Öroninflammation5 008 kronor

(Faktakälla: Lassie.co)


Utan en hundförsäkring är det alltså dessa summor som behöver betalas för att hunden ska få den hjälp och vård som behövs. Med försäkring betalas bara en mindre del av denna kostnad. Se exempel på hur stor som behöver betalas under rubriken ”Självrisk”.

Hundförsäkringens olika delar

En hundförsäkring är uppdelad i ett par olika försäkringsdelar. Läs på och fundera på vilka delar du tycker är extra viktigt att prioritera när du jämför alternativ från olika bolag. 

Veterinärvård

Om hunden blir sjuk, eller är med om en olyckshändelse och skadas, kan kostnaden för vård delvis ersättas av veterinärvårdsförsäkringen. Som mest kan ersättning betalas ut upp till det valda veterinärvårdsbeloppet under en försäkringsperiod, vilket vanligtvis är 12 månader. 

De lägsta valbara beloppen är ca 30 000 kronor och de högsta ca 160 000 kronor. Väljs en låg nivå på veterinärvård blir visserligen årspremien lägre men risken är att ersättningen inte räcker till vid en större skada. 

De allra flesta kostnader, som uppstår hos veterinären, omfattas av veterinärvårdsförsäkringen. Det finns däremot undantag i form av exempelvis avancerad diagnostik, mediciner och rehabilitering. De kan ingå i de större och mer omfattande hundförsäkringarna alternativt tecknas som tillägg.

Vilket veterinärvårdsbelopp bör väljas? 

Vilket veterinärvårdsbelopp som bör väljas beror på två faktorer. Det första är hur omfattande undersökningar och behandlingar som du anser att hunden ska behöva gå igenom. Det andra är hur mycket du själv är beredd att betala i självrisk. 

En vanlig självrisknivå är 1500 kronor + 25 % vilket skulle innebära en kostnad på 26 125 kronor för en behandling på 100 000 kronor. Väljer du ett högt veterinärvårdsbelopp bör du alltså även kunna hantera den självrisk som uppstår vid mer omfattande behandlingar. I annat fall fyller det högre beloppet inte något syfte. 

Avancerad diagnostik

Inom ”avancerad diagnostik” finns exempelvis undersökning med magnetkamera (MR), skiktröntgen (CR) samt strålning och cellgiftsbehandling. Det är vanligt att kostnader för dessa undersökningar och behandlingar inte ingår i de allra billigaste hundförsäkringarna. 

Mediciner

Inom ”mediciner” ingår kostnader för mediciner som veterinären ordinerar på grund av sjukdom eller skada. Även här är det stor skillnad på ersättningsbelopp mellan olika bolag och försäkringsalternativ. Detta med allt från ingen ersättning alls till ersättning upp till hela veterinärvårdsbeloppet. 

Rehabilitering

 Inom ”rehabilitering” ingår kostnader för exempelvis vattenträning och massage för att hunden snabbare ska få tillbaka så stor rörlighet som möjligt. Likt ersättning för medicin varierar ersättning från 0 kronor till fulla veterinärvårdsbeloppet. 

Livförsäkring

En livförsäkring ersätter inköpskostnaden för hunden om den avlider, springer bort, blir stulen eller om en veterinär anser att avlivning är det mest skonsamma alternativet. När den tecknas anges inköpssumman men kom ihåg att ersättning sällan kan uppgå till mer än hundens marknadsvärde. 

Även med användbarhet

En livförsäkring kan även tecknas med tillägget ”Användbarhet”. Ett alternativ är att det då kallas för användbarhetsförsäkring. Det innebär att ersättning, utöver vad som nämns ovan, även kan betalas ut om hunden förlorar en specifik egenskap. Det vanligaste är att egenskaperna jakt eller avel omfattas av detta tillägg. 

Begränsningar

Livförsäkringar har alltid ett par begränsningar som avgör när ersättning går att få eller inte. 

  • Teckningstid – Vilken ålder som hunden får ha när livförsäkring tecknas. 
  • Dolda fel – Villkor som måste vara uppfyllda för att dolda fel ska ersättas. 
  • Vissa sjukdomar – Villkor som måste vara uppfyllda för att få ersättning om hunden avlider på grund av vissa sjukdomar.
  • Sänkt livbelopp – Vissa livförsäkringar har årligt sänkt belopp från att hunden nått en viss ålder. Det finns däremot även livförsäkringar utan denna sänkning. 
  • Lägsta belopp – Om livbeloppet sänks, se punkt ovan, finns en lägsta nivå som sänkning inte sker under. 
  • Livbelopp upphör – Ålder då livförsäkringen upphör. Oftast kring 8,10 eller 12 år beroende på ras. 

Tilläggsförsäkringar

Hundförsäkringen kan även anpassas utifrån individuella behov. Detta exempelvis utifrån hundens användningsområde eller om den förväntas följa med på en utlandsresa. Ett par kompletta försäkringslösningar, samt tillägg, som skapar extra säkerhet är:

  • Uppfödarförsäkring – För de som driver kennel. 
  • Flockförsäkring – För de med minst 4 hundar.
  • Jakthund – Speciellt anpassad för jakthundar
  • Resetillägg – Ger bland annat avbeställningsskydd som kan utnyttjas om hunden blir sjuk, eller skadar sig, så att en resa behöver bokas av. 
  • Dolda fel – För uppfödare som vill försäkra sig för dolda fel.  
  • Trygghet – Ersätter inackordering av hunden på ett hundpensionat om ägaren skulle bli sjuk och tillfälligt inte kunna ta hand om den. 

Frågor & Svar kring försäkringens delar

Kan enbart livförsäkring tecknas?

Nej, det går inte att enbart teckna livförsäkring. Däremot finns exempelvis Agria Olycksfall samt Agria Olycksfall/Livförsäkring. Det är en hundförsäkring som inte gäller vid sjukdom och därmed har lägre premie.

Vad är en veterinärvårdsförsäkring?

Veterinärvårdsförsäkring är den del av hundförsäkringen som ger ersättning för allmänna kostnader som uppkommer vid ett veterinärbesök.

Vad är högsta veterinärvårdsbelopp som kan väljas?

År 2024 var det högsta veterinärvårdsbeloppet på 175 000 kronor vilket Petson erbjuder. 

Bästa hundförsäkringen 2025

Den bästa hundförsäkringen, 2025, är Lassie Stor. Detta enligt Sveriges största, och mest objektiva, jämförelse genomförd av Konsumenternas. I jämförelsen får Lassie Stor ett slutbetyg på 4,5 av 5 vilket är det bästa betyget av 40 olika hundförsäkringar. 

Lassies hundförsäkring är bäst utifrån…

I jämförelsen får samtliga hundförsäkringar ett sammanvägt betyg på kategorierna ”Veterinärvård”, ”Omfattande veterinärvård” samt ”Livförsäkring”. På två av dessa är Lassie allra bäst. Se betyg och information nedan. 

Veterinärvård 4,5 / 5

Med 4,5 av 5 poäng är Lassie Stor den bästa hundförsäkringen utifrån villkor kring grundläggande veterinärvård. De näst bästa har betyg kring 4,0 – 4,2. 

Det som kännetecknar Lassie Stor är ett veterinärvårdsbelopp på 160 000 kronor. Det finns inte heller någon övre åldersgräns för när försäkringen kan tecknas samt stor flexibilitet kring självrisknivåer. 

Omfattande veterinärvård 4,7/5

Med 4,7 av 5 poäng får Lassie även bäst betyg inom ”Omfattande veterinärvård”. Det är vård som inte alltid ingår i grundläggande veterinärvård, exempelvis rehabilitering, MR/CT-röntgen och medicin. 

I Lassie Stor ingår exempelvis kostnader för medicin på upp till 120 000 kronor, rehabilitering på upp till 12 000 kronor samt ersättning för MR, CT och special foder. 

Livförsäkring 4,2/5

Med 4,2 av 5 är Lassie bland de bättre, men inte den bästa, hundförsäkringen. Detta är den enda kategori där det finns alternativ med bättre betyg. 

Livförsäkringen ersätter inköpspriset men max upp till 50 000 kronor. Ersättning går att få upp till hunden blir 8, 10 eller 12 år beroende på ras. 

Bäst – inte billigast

Lassie Stor är försäkringsbolagets mest omfattande hundförsäkring. Det innebär även att den är betydligt dyrare än alternativ med lägre veterinärvårdsbelopp. Jämförelsen tar alltså inte hänsyn till pris utan enbart det ekonomiska skydd som uppnås. 

Frågor & svar kring bäst hundförsäkring

Vilken är den bästa hundförsäkringen?

Lassie Stor är den bästa hundförsäkringen enligt Konsumenternas och oss på Djurförsäkrad.se.

Är ICA´s hundförsäkring bra?

ICA Stor får 4,2 av 5 poäng och hamnar på en 10:e plats gällande vilka hundförsäkringar som är bäst. Det är bara 0,3 poäng efter Lassie Stor som är bäst.

Vad är karenstid?

Tiden från att försäkringen tecknas till att den börjar gälla kallas för karenstid. Den är vanligtvis på 20 dagar men kan undvikas om en valp försäkras före exempelvis 12 veckors ålder.

Jämför hundförsäkringar i fyra steg

Det finns flera fördelar i att jämföra hundförsäkringar från flera olika bolag. Det handlar både om att få ett anpassat ekonomiskt skydd samt att premien kan hållas låg. Här visar vi hur du, via fyra steg, kan jämföra och hitta rätt alternativ för dig och din hund. 

  1. Förstå hundförsäkringens delar – Läs vår artikel och lär dig bland annat om hundförsäkringens olika delar, tillägg och vad som påverkar priset. Du kan därmed skapa dig en bild av vilket försäkringsskydd och belopp på veterinärvårdsbeloppet som önskas. Att veta förutsättningarna och det egna behovet är alltid första steget. 
  2. Kontrollera ekonomiskt skydd – Välj ut ett par försäkringsbolag och kontrollera att de erbjuder det ekonomiska skydd som önskas. Det kan exempelvis vara önskemål om 120 000 kronor i veterinärvårdsbelopp, ersättning för MR/CT och mediciner samt fri tillgång till veterinär via mobilen. En enkel överblick kan ses via våra recensioner av bolagens försäkringsutbud. 
  3. Jämför pris via hemsidorna – På samtliga försäkringbolags hemsidor går det mycket enkelt att få fram priset på deras hundförsäkring. Detta genom att bland annat ange information om hundens födelsedatum, ras och eventuell kastrering. 
    Kom ihåg att jämföra priser utifrån olika nivåer på veterinärvårdsbelopp och självrisker. Som vår prisjämförelse visar, längre ner i artikeln, kan det skilja väldigt mycket mellan de olika alternativen. 
  4. Teckna online  – Teckna hundförsäkringen direkt på bolagets hemsida. Det är mycket enkelt och ofta erbjuds även webbrabatt när den tecknas online. Kom ihåg att se över försäkringsskyddet årligen. Många väljer exempelvis att ha hög självrisk under hundens första år för att sedan sänka nivån. 

Tips för dig som ska jämföra hundförsäkirng

  1. Se över veterinärvårdsbelopp – Högst upp i denna artikel visas genomsnittliga kostnader för olika åkommor. Se till att veterinärvårdsbeloppet täcker de åkommor som du önskar få ersättning för. Det är ofta betydligt dyrare att gå till veterinär än vad många tror. 
  2. Räkna på självrisken – Det kan vara lockande att välja hög självrisk för att få ner premien. Men räkna på hur mycket du behöver betala vid ett veterinärbesök utifrån olika nivåer. Att exempelvis ha rörligt på 25% innebär att en stor del av kostnaden måste betalas själv. Ser uträkningar vid rubriken ”Självrisk – så fungerar den”.  
  3. Kontrollera specifika rasproblem – Kontrollera vilka rasspecifika sjukdomar och problem som är vanliga för din hund. Läs sedan försäkringsvillkoren för att se om dessa omfattas av begränsningar. Är det viktigt att dessa sjukdomar omfattas av försäkringen bör det vara en punkt som jämförs. 

Hälsofrämjande tjänster

Det har blivit mycket vanligt att försäkringsbolag erbjuder så kallade hälsofrämjande tjänster. Det kan exempelvis vara utbildningar eller regelbundna kontroller som minskar risken för sjukdomar och skador.

En del bolag ger även rabatt om hundägaren går en onlinekurs eller på annat sätt bevisar sin kunskap om dessa risker. 

Pris på hundförsäkring

Vilket pris du behöver betala för en hundförsäkring beror primärt på hur omfattande ekonomiskt skydd som önskas. Den mest avgörande faktorn är nivån på veterinärvårdsbeloppet. Andra faktorer som spelar in är om avancerad diagnostik och behandling ingår samt nivå på självrisk. 

Vi testar – En prisjämförelse

I följande prisjämförelse har vi tagit in offerter från åtta olika försäkringsbolag. Detta med målet att försäkra en 2 månader gammal Labrador retriever (hane). Livförsäkring är inte inkluderad. Hunden är inte kastrerad men registrerad i Svenska Kennelklubben. 

OBS – Enbart högsta och lägsta prisnivån nämns. De flesta väljer en försäkringslösning med ett pris mellan dessa två nivåer.   

Slutsats – Så mycket kostar en hundförsäkring 

En hundförsäkring kostar från 100 – 150 kronor till över 1000 kronor per månad. I vår jämförelse var Hedvig allra billigast (99 kr) bland budgetalternativen. Väljs premiumförsäkringar med låg självrisk var Agria dyrast (ca 1700 kr). Skillnaden i försäkringsskydd är däremot mycket stor mellan en grundläggande hundförsäkring och de som ger allra bredast ekonomiskt skydd. 

Vad kostar Lassies hundförsäkring?  

Lassies hundförsäkring kostar mellan 120 kr och 1008 kronor per månad. Bolaget erbjuder tre olika försäkringsnivåer. Både fast och rörlig självrisk kan väljas med flera olika alternativ. 

Högst pris

  • 1008 kr per månad
  • Lassie Stor 
  • 160 000 kr i veterinärvård
  • 0 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris

  • 120 kr per månad
  • Lassie Mini 
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 3500kr + 25 % i självrisk

Vad kostar Svedeas hundförsäkring?

Svedeas hundförsäkring kostar mellan 124 kronor och 741 kronor per månad. Hos dem går det att välja på tre belopp inom veterinärvårdsförsäkringen samt flera alternativ inom både rörlig och fast självrisk. 

Högst pris

  • 741 kr / mån
  • Svedea Hundförsäkring
  • 90 000 kronor i veterinärvård
  • 2000 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris

  • 124 kr / mån
  • Svedea Hundförsäkring
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 4500 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar Hedvigs hundförsäkring?

Hos Hedvig kostar hundförsäkringen mellan 99 kronor och 659 kronor per månad. Bolaget erbjuder tre försäkringsnivåer samt två valbara självrisknivåer per försäkringsnivå. 

Högst pris

  • 659 kr / mån
  • Hedvig Premium
  • 160 000 kr i veterinärvårdsbelopp
  • 0 kr + 15 %

Lägst pris

  • 99 kr / mån
  • Hedvig Basic
  • 30 000 kr i veterinärvårdsbelopp
  • 3500 kr +25 %

Vad kostar ICA´s hundförsäkring?

ICA´s hundförsäkring kostar mellan 186 kronor och 1162 kronor per månad. ICA erbjuder flera olika veterinärvårdsbelopp och självrisker att välja på. Försäkringen ger även ICA bonuspoäng. 

Högst pris

  • 1162 kr/mån
  • ICA Hundförsäkring
  • 150 000 kr i veterinärvårdsbelopp
  • 1500 kr + 15%

Lägst pris

  • 186 kr/mån
  • ICA Hundförsäkring
  • 30 000 kronor i veterinärvårdsbelopp
  • 3500 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar Petsons hundförsäkring?

Petsons hundförsäkring kostar från 95 kronor till 913 kronor per månad. Petson utmärker sig genom att erbjuda ner till 25 000 kronor i veterinärvårdsbelopp och 900 kronor i fast självrisk. Men det finns även betydligt högre nivåer. 

Högst pris

  • Ca 1200 kr/mån
  • Petson Hundförsäkring
  • 175 000 kronor i veterinärvårdsbelopp
  • 900 kr +15% i självrisk

Lägst pris

  • Ca 125 kr
  • Petson Hundförsäkring
  • 25 000 kronor i veterinärvårdsbelopp
  • 4900 kr + 25% i självrisk

Vad kostar Furry Champs hundförsäkring?

Furry Champs hundförsäkring kostar från 197 kronor till 354 kronor per månad. De erbjuder två nivåer på veterinärvårdsbelopp samt två nivåer på både rörlig och fast självrisk. 

Högst pris

  • 354 kr/mån
  • FurryChamp Standard
  • 60 000 kr i veterinärvårdsbelopp
  • 1500 kr + 15% i självrisk

Lägst pris

  • 197 kr/mån
  • FurryChamp Standard
  • 30 000 kr i veterinärvårdsbelopp
  • 3000 kr + 25 %

Vad kostar Agrias hundförsäkring?

Agrias hundförsäkring kostar från 216 kronor till 1756 kronor per månad. Utöver traditionell hundförsäkring har de även anpassade lösningar för exempelvis jägare och uppfödare. Vilka självrisknivåer som kan väljas beror på försäkringspaket. 

Högst pris

  • 1 756 kr/mån
  • Labrador Extra
  • 150 000 kronor i veterinärvårdsbelopp
  • 1500 kr + 15% i självrisk

Lägst pris

  • 216 kr / mån
  • Mini hundförsäkring
  • 30 000 kronor i veterinärvårdsbelopp
  • 1500 kr + 25% i självrisk

(Prisjämförelsen genomfördes i april 2025 och priserna kan ha ändrats sedan dess. Kom även ihåg att försäkringsskyddet varierar mellan de olika bolagen. Det enda som jämförs ovan är prisnivån)

Se upp med rabatterna!

Flera försäkringsbolag erbjuder rabatter vid nyteckning av hundförsäkring. Det kan exempelvis vara valprabatt, webbrabatt eller mängdrabatt. Oftast gäller denna rabatt bara ett år så det bästa är att titta på vad ordinariepriset är. De flesta byter nämligen inte hundförsäkring redan efter ett år.

Tips – Räkna på helheten

Det är framförallt två faktorer som avgör hur billig, eller dyr, din hundförsäkring blir i längden. Titta inte enbart på priset utan även på självrisken då detta påverkar kostnaden när olyckan är framme. 

  1. Premien – Årsavgiften för försäkringen. Påverkas bland annat av veterinärvårdsbelopp, omfattning och självrisk. 
  2. Självrisk – Den summa du betalar vid veterinärbesök. Självrisken består av en fast och en rörlig del. Se mer längre ner i artikeln vid rubriken ”Självrisk – Så fungerar den”. 

Räkna ut hur mycket ett veterinärbesök skulle kosta med olika hög självrisk och välj en nivå som du kan hantera ekonomiskt. 

Självrisk – Så fungerar det

Självrisk betalas för varje tillfälle som hundförsäkringen utnyttjas. Den består av en fast och en rörlig del. Dessutom kan kostnaden påverkas av självriskperiodens längd. De olika delarna förklaras utförligt under videon. 

Fast självrisk

Fast självrisk uppstår vid varje tillfälle som ersättning söks från hundförsäkringen. Det betalas genom att beloppet dras bort från försäkringsbolagets ersättning. 

Det är vanligt att fast självrisk kan väljas på 1500 kr, 2500 kronor och 4000 kronor men undantag finns med både högre och lägre fasta nivåer. 

OBS – Om kostnaden för veterinärvård är under nivån för fast självrisk betalas ingen ersättning ut. 

Rörlig självrisk

Utöver fast självrisk betalas en rörlig självrisk vilket är en viss procent på veterinärvårdskostnaden. Detta efter att fasta självrisken är borträknad. Vanliga valbara nivåer är 15%, 20% och 25%. 

Räkneexempel – Så mycket kostar självrisken

År 2023 var den genomsnittliga kostnaden för ett veterinärbesök på grund av kräkning på 15 000 kronor*. Kostnaden för självrisk skulle bli följande beroende på val av nivå på fast och rörlig självrisk. 

Fast / Rörlig15 %20 %25 %
0 kronor2 250 kronor3 000 kronor3 750 kronor
1500 kronor3 525 kronor4 200 kronor4 875 kronor
2500 kronor4 375 kronor5 000 kronor5 625 kronor
4000 kronor5 650 kronor6 200 kronor6 750 kronor

Att välja en hundförsäkring med hög självrisk innebär att den får en billigare premie. Men som visas i tabellen ovan blir det betydligt dyrare när väl olyckan är framme. 

*Statistik från försäkringsbolaget Lassie

Självriskperiod

Inom en självriskperiod betalas den fasta självrisken bara en gång. Sker besök hos veterinären flera gånger under denna tidsperiod betalas därmed bara den fasta självrisken vid första besöket. De bästa bolagen, gällande självriskperiod, är exempelvis Lassie, Hedvig och Folksam vilka alla har 365 dagar. 

Räkneexempel – Så fungerar självriskperioden

Med Hedvigs hundförsäkring är självriskperioden 365 dagar. I detta exempel har försäkringstagaren valt 2500 kronor i fast och 15 % i rörlig självrisk. Två besök behöver ske hos en veterinär inom en period av 365 dagar.  

  1. Juni 2024 – 15 000 kronor

Självrisken som betalas vid detta tillfälle är 2500 kronor + 15 % vilket är 4375 kronor. 

  1. April 2026 – 12 000 kronor

Eftersom detta är inom 365 dagar från föregående besök betalas enbart den rörliga självrisken på 15%. Totalkostnad blir därmed 1800 kronor. 

Genom att välja en hundförsäkring med många självriskdagar minskar alltså kostnaden om flera veterinärbesök behöver ske inom självriskperioden. 

Frågor & svar om självrisk

Finns det hundförsäkring utan självrisk?

Ja, det finns hundförsäkringar utan fast självrisk. För tillfället finns det däremot inte någon som erbjuder 0% i rörlig. 

När behöver man inte betala självrisk?

Bolagen har olika villkor för när någon självrisk inte behöver betalas. Det kan exempelvis vara undantag för trafikolyckor förutsatt att hunden har transporterats i en godkänd bur anpassad till bilen.

Vad menas med ”dubbel” fast självrisk?

Vid enstaka tillfällen kan bolagen ta ut dubbel fast självrisk. Det kan exempelvis förekomma om kejsarsnitt krävs mer än en gång.

 Så får du en billig hundförsäkring

En billig hundförsäkring kostar drygt 100 kronor per månad. Se uträkning och exempel i kapitlet ovan ”Pris på hundförsäkring”. Nedan presenteras vad som krävs för att försäkringen ska bli så billig – men även förklaringar till varför det är en risk att ha så låg premie. 

Välj lågt veterinärvårdsbelopp

Det som primärt avgör om en hundförsäkring blir billig eller inte är nivån på veterinärbeloppet. Med andra ord den totala summa som kan ersättas inom en försäkringsperiod. De flesta bolag erbjuder valbart veterinärvårdsbelopp eller olika ”paketlösningar”. 

Samtliga räkneexempel nedan är baserade på prisuppgifter från Lassie år 2024. Detta om en tvåårig, kastrerad, Labrador retriever (hane) önskas försäkras. Fast självrisk är vald till 1500 kronor och rörlig 25%.  


PrisVeterinärvårdMedicinRehabilitering
Mini177 kr30 000 krNejNej
Mellan340 kr60 000 kr6000 kr6 000 kr
Stor638 kr160 000 kr160 000 kr12 000 kr

Med ett lågt veterinärvårdsbelopp, och begränsningar för ersättningstillfällen, går det alltså att få en betydligt billigare hundförsäkring än vid högre ersättningsnivåer. I detta fall är det billigaste alternativet 177 kronor och dyraste 638 kronor per månad.  

Men… det låga veterinärvårdsbeloppet kan begränsa vid vilka åkommor som full ersättning går att få. En fraktur, efter en olycka, kostar i genomsnitt över 30 000 kronor. De som valt ett veterinärvårdsbelopp på enbart 30 000 kronor behöver därmed betala resterande själv. 

Välj hög självrisk

Nästa steg, för att få en så billig hundförsäkring som möjligt, är att välja hög/dyr självrisk. Med självrisk menas det belopp som själv behöver betalas om hunden behöver veterinärvård. (Läs mer vid rubriken ”Självrisk – Så fungerar det”)

Exempel:

I detta exempel väljs försäkringspaketet Mellan hos Lassie (Se tabell ovan). Totala kostnaden påverkas av vilken fast och rörlig självrisk som väljs. Tre exempel är: 

  • 0 kr + 15 % = 639 kronor
  • 1500 kr + 25 % = 340 kronor
  • 3500 kr + 25 % = 228 kronor

Genom att välja hög självrisk blir premien 228 kronor och nästan en tredjedel så hög som om den lägsta självrisken hade valts. 

Men…med hög självrisk kan det bli mycket dyrt att få veterinärvård. Med 3500 kr i fast och 25 % i rörlig kommer kostnaden bli 6 375 kronor för ett besök som kostar 15 000 kronor. 

Anpassa självrisk efter ålder

Försäkringsbolaget Agria anger att var tredje valp tas till veterinär minst en gång under det första året. Det är alltså en relativt stor risk vilket även bör vara något som påverkar val av självrisk. Ett alternativ är att ha låg självrisk under de första åren och sedan ändra detta när hunden blir äldre. 

Jämför flera alternativ 

Det tredje steget, för att få en billig hundförsäkring, är att jämföra flera olika bolag. Det sker enkelt via bolagens hemsidor där information om den hund som ska försäkras anges. 

Vår prisjämförelse, av försäkring till en Labrador Retriever, visar att prisskillnaderna är relativt stora. Det finns alltså en hel del att spara på att jämföra de olika alternativen. 

Utgå däremot alltid ifrån vilket ekonomiskt skydd som behövs utifrån din, och hundens, situation. Därefter kan en prisjämförelse ske. Att välja den billigaste hundförsäkringen, oavsett ekonomiskt skydd, kan bli mycket dyrt den dagen som oturen är framme. 

Frågor & svar om billig hundförsäkring

Vem har den billigaste hundförskringen?

Hedvig har den billigaste hundförsäkringen enligt vår jämförelse. Det kan däremot variera mellan ras och omfattning.

Hur får man billigare hundförsäkring?

Det som främst avgör priset är nivån på veterinärvårdsbeloppet. Om det kan sänkas kan premien direkt minskas.

Vad kostar en normal hundförsäkring?

En hundförsäkring kostar i genomsnitt 400 – 600 kronor per månad.