Kattförsäkring

Teckna en kattförsäkring och få ersättning för exempelvis veterinärvård, mediciner, rehabilitering och om katten avlider. En försäkring som gör att du får råd att ge katten den vård som behövs. 

I denna artikel förklaras de olika försäkringsdelarna, vad som påverkar premien och vilken kattförsäkring vi anser vara bäst. 

Vad kostar veterinärvård för katt?

Hur mycket ett veterinärbesök kostar beror självklart på omfattning av skadan eller sjukdomen. Dessutom kan kostnaden variera något mellan olika delar av Sverige. Sker besök på jourtid blir det även dyrare än under ordinarie öppettider. Det är denna kostnad som kraftigt minskas med en kattförsäkring. 

Försäkringsbolaget Lassie har sammanställt alla ersättningsärenden över ett år och presenterar genomsnittliga kostnader för olika åkommor. Dessa visas i tabellen nedan. 

Genomsnittlig kostnad för försäkringsärenden hos Lassie, 2023

ÅkommaGenomsnittlig kostnad
Kräkning14 032 kronor
Diarré 9 937 kronor
Svalt föremål20 548 kronor
Förgiftning (Främst ormbett)8 093 kronor
Fraktur 34 092 kronor

(Fakta: Lassie.co)

Kattförsäkringens olika delar

En kattförsäkring har alltid en veterinärvårdsförsäkring som bas. Den ger ersättning för de flesta behandlingar som sker hos en legitimerad veterinär. Utöver grundläggande veterinärvård kan det ingå försäkringsdelar som exempelvis ger ersättning för avancerad diagnostik eller om katten avlider. Nedan beskrivs de vanligaste försäkringsdelarna.

Veterinärvård

Blir katten sjuk, eller skadas via en olyckshändelse, kan kostnaden för veterinärvård ersättas. Beloppet motsvarar den totala kostnaden minus självrisk. Läs mer om självrisk längre ner i artikeln. 

De flesta kostnader som kan uppkomma vid ett veterinärbesök omfattas av denna försäkringsdel. Det gäller exempelvis frakturer, om katten svalt ett föremål eller behandling vid kräkning. Det finns däremot vissa undantag då enbart mer omfattande försäkringar ger ersättning: Se exempel vid rubriken ”Försäkringsdelar utanför veterinärvård”.  

Välja veterinärvårdsbelopp

Veterinärvårdsbelopp är det totala belopp som går att få i ersättning från kattförsäkringen under en 12 månaders period.  De lägsta veterinärvårdsbeloppen är på ca 25 000 kronor och de högsta på ca 175 000 kronor.

Med ett lågt veterinärvårdsbelopp blir årspremien lägre men samtidigt finns risken att ersättningen inte täcker mer avancerad behandling. 

Med högt veterinärvårdsbelopp går det att få ersättning även vid dyrare behandlingar men då blir årspremien högre. Dessutom betalas alltid en viss del av den totala kostnaden via självrisken. Den som inte är beredd att betala en stor självrisk bör alltså inte heller välja ett mycket högt veterinärvårdsbelopp.  

Begränsningar utifrån ras

Försäkringsbolagen har alltid vissa begränsningar kring när ersättning kan betalas ut. Detta gäller exempelvis för enskilda sjukdomar på specifika raser. Kontrollera därför rasspecifika begränsningar när du jämför olika alternativ. Hur dessa begränsningar kan ses ut visas nedan med ett citat från Svedea:

För rasen scottish fold ersätter veterinärvårdsförsäkringen inte undersökning, behandling eller vård av ledsjukdomar.

Försäkringsdelar utanför veterinärvård

Utöver grundläggande veterinärvård kan kattförsäkringen ge ersättning för exempelvis medicinkostnader samt avancerad diagnostik. Detta ekonomiska skydd kan ha olika namn hos bolagen. Dessutom varierar det om de ingår i grundskyddet eller det krävs tilläggsförsäkringar för att skyddet ska uppnås. 

Här presenteras de vanligaste försäkringsdelarna. Fundera över vad du anser vara viktigt att en kattförsäkring ska ersätta och jämför sedan bolag som ger detta skydd. 

Medicin

Med ”Medicin” går det att få ersättning för mediciner som legitimerad veterinär ordinerar. Utan denna försäkringsdel behöver alltså all medicin betalas på egen hand. 

Rehabilitering

Med ”Rehabilitering” går det att få ersättning för rehabiliterande åtgärder efter skada eller sjukdom. Det kan exempelvis innebära att katten snabbare återfår full rörelse. 

Tandvård (med eller utan FORL)

Med ”Tandvård” går det att få ersättning för tandskador som uppstått efter en olyckshändelse. Det är viktigt att kontrollera om behandlingar för tandsjukdomar även ingår. Enligt försäkringsbolaget Lassie drabbas ungefär var tredje katt av tandresorption (kallades tidigare för FORL). Det är därmed en stor fördel att ersättning går att få för behandling av denna sjukdom. 

Dolda fel

Med ”Dolda Fel” går det att få ersättning för skador och sjukdom som bevisligen börjat utvecklas redan innan en godkänd veterinärvårdsbesiktning genomförts. För att ”Dolda Fel” ska gälla krävs att vissa kriterier är uppfyllda. Det brukar exempelvis finnas krav att försäkringen tecknats innan katten är en specifik ålder samt att katten varit obrutet försäkrad sedan dess. 

Avancerad diagnostik & behandling

Med ”Avancerad diagnostik” går det att få ersättning vid exempelvis magnetröntgen (MR), datortomografi (CT) samt scintigrafi. Inom avancerade behandlingar finns bland annat strålnings- och cellgiftsbehandlingar. Detta är försäkringsdelar som vanligtvis inte ingår i de mindre omfattande kattförsäkringarna. 

Kejsarsnitt

Med ”Kejsarsnitt” kan ersättning betalas ut om veterinär anser att kejsarsnitt bör användas vid förlossning. 

Digital veterinärvård 

I de flesta kattförsäkringar ingår möjligheten att kontakta veterinär via videosamtal. Det finns därmed möjligheten att visa och förklara åkommor varpå en första bedömning kan ske direkt. Det som skiljer sig mellan olika bolag är hur många gratis samtal som får ske. Ett par bolag erbjuder obegränsat antal. 

Livförsäkring

Livförsäkring är ett tillägg som oftast väljs i samband med att katten försäkras. Det går däremot även att välja till livförsäkring i efterhand. Ersättning går att få om katten avlider innan katten blivit så gammal att livbeloppet upphör. 

Det som framförallt skiljer sig mellan olika försäkringsbolag är vid vilken ålder som livbeloppet upphör, om belopp sänks från en viss ålder samt vid vilken ålder livförsäkringen kan tecknas. 

Tilläggsförsäkringar

Med tilläggsförsäkringar kan kattförsäkringen anpassas utifrån individuella behov. 

  • Medicin / Rehabilitering – Kan ofta tecknas som tillval om de inte redan ingår. 
  • Trygghet/Kattpensionat – Ersätter kattpensionat om ägaren blir så sjuk att någon annan behöver ta hand om katten några dagar/veckor. 
  • Tandvård – Kan ofta tecknas som tillval om det inte redan ingår. 
  • Reseavbrott – Få möjligheten att boka av en resa, och få delar av summan tillbaka, om din katt blir sjuk eller skadar sig nära inpå avresa. 
  • Användbarhet – Tillägg till livförsäkring som ger ersättning om katten förlorar en specifik användbar egenskap. Gäller främst för avel. 

Vanliga frågor om kattförsäkringar

När kan kattförsäkring tecknas?

Det vanligaste är att kattförsäkring kan tecknas när katten är minst 4 eller 6 veckor gammal.

Måste man ha försäkring för sin katt?

Nej, det finns inte lagkrav på att ha försäkring för sin katt eller annat husdjur. Utan försäkring kan det däremot bli mycket dyrt vid behov av veterinärvård.

Ingår ersättning för FORL i kattförsäkringen?

Det varierar mellan olika försäkringsalternativ om ersättning för FORL ingår eller inte. Om det inte ingår går det ofta teckna ett tillval för att få detta ekonomiska skydd.

Bästa kattförsäkringen 2025

Vi anser att Lassie Stor är den bästa kattförsäkringen 2025. Detta baserat på de punkter som presenteras nedan. Någon hänsyn till priset har inte tagits utan enbart bredden på det ekonomiska skydd som nås. 

Topprankad på andra försäkringar

Lassie Stor Hundförsäkring har utsetts till bästa hundförsäkringen i flera jämförelser. Detta utifrån dess breda ekonomiska skydd. Bolaget har mycket liknande försäkringsdelar på dess hund- och kattförsäkring. Det innebär därmed även att deras kattförsäkring har ett mycket brett ekonomiskt skydd.  

Veterinärvårdsbelopp i topp

Lassie Stor har veterinärvårdsbelopp på 160 000 kronor. Det är enbart Petson som har högre (175 000 kronor). En stor fördel är även att beloppet inte minskas utifrån kattens ålder utan är på samma nivå hela livet ut. 

”Allt” ingår

Lassie Stor ger ett mycket brett ekonomiskt skydd. Det ingår exempelvis tandvård (inkl. FORL), fria digitala samtal med veterinär, MR/CT och dolda fel. 

Högt belopp på medicin och rehab

Något som utmärker försäkringsbolaget är dess höga ersättningsbelopp för Medicin (160 000 kr/år) samt rehabilitering (12 000 kronor). 

Hög gräns för livbelopp

Även gällande livförsäkring för katten får Lassie Stor mycket högt betyg. Livbeloppet upphör vid 13 års ålder vilket är i likhet med de bästa kattförsäkringarna. Till skillnad mot de flesta andra bolag sker däremot ingen sänkning av livbeloppet regelbundet från att katten nått en viss ålder. 

Vad är ditt behov?

Läs hela vår artikel för att få en uppfattning om vilka delar en kattförsäkring består av, ersättningsnivåer och hur självrisk fungerar. Fundera sedan över vid vilka tillfällen som det känns viktigt att få ersättning och vid vilka tillfällen det känns mindre viktigt. Det är därefter ditt unika behov som bör avgöra val av försäkringsalternativ. 

Vanliga frågor om bästa kattförsäkringen

Vilken kattförsäkring är bäst?

Lassie Stor är en av de bästa kattförsäkringarna utifrån det ekonomiska skydd som uppnås. Det är däremot viktigt att alltid jämföra olika alternativ och utgå från egna behov.

Varför anges olika bolag vara bäst på olika jämförelsesidor?

Vid en jämförelse kan olika aspekter värderas olika högt. För vissa är exempelvis ett mycket högt veterinärvårdsbelopp primärt medan andra främst prioriterar att tilläggsförsäkringar ingår.

Är Agria kattförsäkring bra?

Ja, Agria har en bra kattförsäkring som även fått goda omdömen. I vår jämförelse kommer Agria bland de tre bästa.

Jämför kattförsäkring – Så gör du

Jämför kattförsäkring både från olika bolag samt olika paketlösningar. En jämförelse på 15 – 20 minuter gör att det ekonomiska skyddet kan anpassas helt utifrån individuellt behov. Dessutom finns det stora summor att spara på årspremien. 

Jämför i fem steg

Läs och förstå

Första steget är att förstå vilket ekonomiskt skydd som en kattförsäkring kan ge. Läs vår artikel och fundera över vid vilka situationer det är viktigt för dig att kunna få ersättning. Är det exempelvis bara vid grundläggande veterinärvård eller även för rehabilitering och strålningsbehandlingar?

Hitta passande bolag

Andra steget är att välja ut ett par bolag som erbjuder det ekonomiska skydd som önskas. Det kan enkelt ske genom att du läser våra recensioner och bildar dig en uppfattning om bolagens villkor. 

Jämför premie

Tredje steget är att jämföra årspremien hos de olika bolagen. Samtliga försäkringsbolag erbjuder en mycket enkel priskontroll via deras hemsidor. Ange information om katten, som exempelvis ålder och ras, och ange önskat veterinärvårdsbelopp samt självrisk. Priset presenteras direkt online. 

OBS – Prova med olika nivåer på veterinärvård och självrisk. Skillnaden i månadskostnad kan variera kraftigt. 

Teckna online

När du identifierat ditt behov och jämfört flera kattförsäkringar är sista steget att teckna försäkringen. Även det sker mycket enkelt via bolagens hemsidor. 

Se över behov över tid

Kom ihåg att se över behovet över tid. När katten är liten kanske låg självrisk och högt veterinärvårdsbelopp är extra viktigt medan behovet sedan kan ändras över tid. Det kan även finnas pengar att spara på att jämföra olika alternativ och eventuellt byta. Vid rubriken ”Byta kattförsäkring – Så gör du” finns viktiga saker att tänka på vid ett byte. 

Kattförsäkring pris – Vi testar och jämför

Priset på en kattförsäkring avgörs av dess ekonomiska skydd, självrisknivå samt nivå på veterinärvårdsbelopp. Vi har kontrollerat priset hos åtta försäkringsbolag och resultatet presenteras nedan. 

Den katt som försäkras är en ”bondkatt/huskatt” som är 2 år, hona, kastrerad, ID-märkt samt utekatt. Kattägaren bor i Avesta. Ingen livförsäkring har valts. 

OBS – Bolagens högsta och lägsta pris anges för en försäkring till katten som beskrivs ovan. Genom att anpassa självrisk och veterinärvårdsbelopp går det alltså att nå ett pris mellan dessa nivåer. 

Prisjämförelse

Lägst pris gick att få hos Svedea. Detta med enbart 52 kronor i månaden förutsatt att veterinärvårdsbelopp valts på 30 000 kronor och självrisk på 4500 kr + 25 %.  

Högst pris gick att få hos ICA. Detta med 468 kronor i månaden förutsatt att veterinärvårdsbelopp valts på 150 000 kronor och självrisk på 1500 kr + 15%. 

Kom ihåg att det är stor skillnad på ekonomiskt skydd, samt hur mycket som behöver betalas i självrisk om oturen är framme. Prisintervallerna bör enbart ses som exempel på hur mycket det kan skilja i pris.  

Vad kostar kattförsäkring hos Lassie? 

Lassie har specialiserat sig på djurförsäkringar. Deras kattförsäkring är uppbyggd med liknande försäkringsdelar som deras prisbelönta hundförsäkring. 

Högst pris

  • 372 kronor i månaden
  • Lassie Stor (Bäst enligt vår jämförelse)
  • 160 000 kronor i veterinärvård
  • 0 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris

  • 83 kronor i månaden
  • Lassie Mini
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 3500 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar kattförsäkring hos Svedea?

Svedea erbjuder ett brett utbud av fordons- och djurförsäkringar. De har fått utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder 2023” av Svenskt Konsument Index.

Högst pris

  • 252 kronor i månaden
  • 90 000 kronor i veterinärvård
  • 2000 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris

  • 52 kronor i månaden
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 4500 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar kattförsäkring hos Hedvig?

Hedvig erbjuder en smidig digital lösning oavsett om hem, fordon eller djur önskas försäkras. Via appen skapas en god överblick och även möjlighet att skicka in skadeanmälan. 

Högst pris

  • 359 kronor i månaden
  • 160 000 kronor i veterinärvård
  • 0 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris

  • 69 kronor i månaden
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 3500  kr + 25 % i självrisk

Vad kostar kattförsäkring hos ICA?

ICA har ett brett utbud av försäkringar vilka samtliga ger ICA-poäng när premien betalas. I likhet med övriga bolag är det mycket enkelt att kontrollera priset och teckna online. 

Högst pris

  • 468 kronor i månaden
  • 150 000 kr i veterinärvård
  • 1500 kr + 15% i självrisk

Lägst pris

  • 70 kronor i månaden
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 3500 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar kattförsäkring hos Petson?

Petson erbjuder försäkringar och foder till både uppfödare och privatpersoner. Har du 4 – 10 katter kan deras ”flockförsäkring” tecknas istället för en individuell per katt. Petson är det bolag som erbjuder både lägst och högst nivå på veterinärvård. 

Högst pris

  • Ca 350 kr
  • 175 000 kronor i veterinärvård
  • 900 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris 

  • Ca 66 kr
  • 25 000 kronor i veterinärvård
  • 4900 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar Furry Champs kattförsäkring?

Furry Champs kattförsäkring kan väljas med två olika veterinärvårdsbelopp, två fasta samt två rörliga nivåer på självrisk. 

Högst pris

  • 117 kronor i månaden
  • 60 000 kronor i veterinärvård
  • 1500 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris 

  • 65 kronor i månaden
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 3000 kr + 25 % i självrisk

Vad kostar kattförsäkring hos Agria?

Agria är ”Sveriges mest valda” försäkringsbolag för djur. Utöver katt och hund går det bland annat att försäkra smådjur, fåglar och hästar. 

Högst pris

  • 456 kronor i månaden
  • 150 000 kronor i veterinärvård
  • 1500 kr + 15 % i självrisk

Lägst pris

  • 67 kronor i månaden
  • 30 000 kronor i veterinärvård
  • 5000 kr + 25 %

Så får du en billig kattförsäkring

Genom att välja lågt veterinärvårdsbelopp, hög självrisk och jämföra bolag kan du få en så billig kattförsäkring som möjligt. I vår prisjämförelse har Svedea det billigaste alternativet med bara 58 kronor per månad. Detta om en tvåårig, kastrerad, hona i blandras ska försäkras. (Se komplett jämförelse ovan). 

Nedan visas vad som gör en kattförsäkring billig och hur olika faktorer påverkar priset. Detta med utgångspunkt från Svedeas billigaste alternativ. 

Billigast: 58 kr/månaden = 30 000 kronor i veterinärvårdsbelopp och 4500 kr + 25 % i självrisk

Välja veterinärvårdsbelopp

Som tabellen nedan visar blir kostnaden nästan dubbelt så hög om veterinärvårdsbelopp väljs på 90 000 kronor istället för 30 000 kronor. Genom att acceptera en lägre maximal ersättning per år blir premien alltså lägre.  

VeterinärvårdKronor/månad
30 000 kronor58 kronor
60 000 kronor74 kronor
90 000 kronor105 kronor

Välja Självrisk 

I följande exempel tecknas Svedeas kattförsäkring med 30 000 kronor i veterinärvårdsbelopp. Tabellen visar premien utifrån vald kombination av självrisk. Även här blir det alltså mycket stor skillnad på det dyraste och det billigaste alternativet. 

SjälvriskKostnad per månad
4500 kr + 25 %52 kronor
2900 kr + 25 %78 kronor
2000 kr + 25 %101 kronor
4500 kr + 15 %65 kronor
2900 kr + 15 %98 kronor
2000 kr + 15 %126 kronor

Billig eller dyr?

Billigast: 58 kr/månaden = 30 000 kronor i veterinärvårdsbelopp och 4500 kr + 25 % i självrisk

Dyrast: 131 kr/månaden = 90 000 kronor i veterinärvårdsbelopp och 2000 kr + 15 % i självrisk. 

(Siffrorna ovan är från mitten av 2024. De kan ha uppdaterats sedan denna artikel publicerats och ska enbart ses som räkneexempel för att påvisa vad som kännetecknar en billig kattförsäkring)

Välja försäkringsbolag

 Utöver att välja lågt veterinärvårdsbelopp och hög självrisk bör en jämförelse ske mellan olika bolag. Som vår prisjämförelse visar går det att spara pengar på att välja de billigare alternativen. Det finns flera bolag som erbjuder kattförsäkring för ca 75 – 100 kronor per månad. 

Välj inte en för billig kattförsäkring!

Det kan vara lockande att enbart betala 60 – 70 kronor i månaden för en kattförsäkring. Men priset återspeglar både vilket ekonomiskt skydd som uppnås samt hur stort belopp som måste betalas i självrisk. Det finns därmed ett par risker om priset är det enda som avgör valet.

Ersättning går inte att få 

Med de billigaste kattförsäkringarna ingår nästan enbart grundläggande veterinärvård. Risken är att det inte går att få ersättning för exempelvis mediciner, rehabilitering, tandvård eller om veterinären ordinerar speciellt foder. 

Ersättningsnivån räcker inte till

Som visas högst upp i denna artikel var den genomsnittliga kostnaden för ett veterinärbesök på grund av en fraktur, år 2023, ca 34 000 kronor. Den som har valt ett veterinärvårdsbelopp på 25 000 kommer därmed få betala en stor del själv. 

Självrisken blir för hög

Med hög självrisk blir premien billigare. Men det kan bli väldigt dyrt när väl oturen är framme. I vissa fall så dyrt att kattägaren inte anser sig att ha råd att betala. Ett exempel är att 4500 kr + 25 % i självrisk innebär en totalkostnad på 8 375 kronor vid veterinärvårdskostnad på 20 000 kronor. 

Vanliga frågor om billig kattförsäkring

Vilken är den billigaste kattförsäkringen?

Svedea har den billigaste kattförsäkringen enligt vår jämförelse. Det kan däremot variera beroende på ras, ålder och andra faktorer.

Vad kostar det att försäkra katten?

Att försäkra katten kostar som minst 75 – 100 kronor per månad. Med högt veterinärvårdsbelopp, eller lågt självriskbelopp, kan kostnaden uppgå till 300 – 400 kronor.

Vilken kattförsäkring är billigast och bäst?

Priset återspeglar alltid det ekonomiska skyddet. De billigaste alternativen är alltså inte de bästa. Däremot kan de vara tillräckligt bra utifrån individuella behov.

Begrepp som är viktiga att förstå

Genom att förstå de begrepp som används när kattförsäkringen förklaras blir det lättare att jämföra och hitta rätt. Några av de viktigaste är karenstid, självrisk, direktreglering och veterinärvårdsintyg – vilka förklaras nedan. 

Karenstid

Karenstid tillämpas vid nyteckning av kattförsäkring och är tiden mellan att försäkringen tecknas till att det går att ansöka om ersättning. Det är vanligt med 15 eller 20 dagar. Med andra ord går det inte att teckna en försäkring och sedan ansöka om ersättning dagen efter. De flesta bolag tillämpar inte karenstid vid flytt mellan bolagen. 

Exempel:

Anna köper och försäkrar sin katt den 2: februari. Katten skadar sig den 15:e vilket är inom karenstiden. Därmed kan Anna inte få någon ekonomisk ersättning. 

Självrisk

Självrisk är den kostnad som kattägaren själv behöver betala vid ett veterinärbesök. Detta genom att försäkringsbolaget räknar bort denna summa från den totala ersättningen. 

Självrisken är uppdelad i två självriskbelopp, rörlig och fast. Dessutom kan självriskperioden påverka den totala kostnaden. Nedan förklaras dessa begrepp:

  • Fast självrisk – Fast självrisk är en summa som betalas vid varje veterinärbesök. Vanlig valbar nivå är 0 – 3000 kronor 
  • Självriskperiod – Inom en självriskperiod betalas enbart en fast självrisk oavsett om besök hos veterinären behöver ske vid flera tillfällen. Vanlig period är 125 – 365 dagar. 
  • Rörlig självrisk – Rörlig självrisk är en procentuell del av kostnaden för veterinärvård, efter att den fasta självrisken är borträknad. 

Exempel:

Annas katt har fått en fraktur vilket kostar 22 000 kronor att behandla. Försäkringsbolaget drar av självrisken och betalar ut resterande belopp i ersättning. Tabellen nedan visar exempel på hur stort belopp hon själv betalas beroende på nivå på fasta och rörliga självrisken. 

Självrisk vid veterinärvårdskostnad på 22 000 kronor:

FAST / RÖRLIG15 %20 %25 %
0 kr3300 kr4400 kr5500 kr
1500 kr4575 kr5600 kr6789 kr
2500 kr5425 kr6400 kr7375 kr
4000 kr6700 kr7600 kr8500 kr

Tre månader senare behöver Anna återigen gå till veterinären med sin katt. Eftersom det är inom självriskperioden betalar hon enbart den rörliga delen. 

Direktreglering

Direktreglering innebär att veterinärvårdskliniken får ansvaret att ansöka om ersättning från försäkringsbolaget. Därmed behöver inte kattägaren betala hela beloppet och sedan ligga ute med summan fram till att försäkringsbolaget betalar ut ersättning. 

Det som betalas på plats är självrisk samt eventuella kostnader som inte omfattas av kattförsäkringen. Resterande summa reglerar veterinären via kontakta med försäkringsbolaget. 

Eftersom veterinären behöver kontakta försäkringsbolaget kan direktreglering vanligtvis bara ske under kontorstid på vardagar. Om det inte är möjligt att reglera direkt behöver kattägaren betala hela beloppet och sedan ansöka om ersättning. 

Exempel:

Annas katt får behandling för frakturen och totala kostnaden blir 22 000 kronor. Eftersom det är dagtid kan veterinären direktreglera skadan mot Svedea och Anna betalar bara 4575 kronor på plats för självrisken. 

Veterinärvårdsintyg

Veterinärvårdsintyg är ett intyg som visar att en veterinär har kontrollerat att en katt inte har symtom på sjukdomar eller skador. Det kan därmed liknas med ett friskhetsintyg. 

Veterinärvårdsintyg kan exempelvis krävas om ett mycket högt livbelopp önskas eller om katten är importerad. Det kan även behövas för att undvika karenstid vid nyteckning av kattförsäkring. 

Exempel:

Försäkringsbolaget Agria har 20 dagars karenstid. Däremot är det ingen karenstid om katten är under 16 veckor gammal, försäkras inom 10 dagar efter leverans samt att det finns godkänt veterinärvårdsintyg som max är 7 dagar gammalt vid leverans. 

Vanliga frågor

När börjar kattförsäkringen gälla?

På försäkringsavtalet står det datum som försäkringen börjar gälla. Däremot kan det finnas en karenstid som innebär att ersättning inte kan sökas förrän efter denna tidsperiod.

Finns det kattförsäkring utan självrisk?

Nej, det finns inte någon kattförsäkring helt utan självrisk. Däremot finns det bolag där enbart en rörlig självrisk behöver betalas.

Hur lång tid tar en direktreglering?

Direktreglering tar vanligtvis 15 – 30 minuter. Detta utifrån att veterinären behöver få kontakt med aktuellt försäkringsbolag.

Byta kattförsäkring – Så gör du

Att byta kattförsäkring är mycket enkelt. Det är även något som många bolag kan hjälpa till med om flytt sker till dem. 

  1. Kontrollera bindningstid – Börja att kontrollera eventuell bindningstid på aktuell försäkring.   
  2. Undvik ”glapp” – Kontakta det nya bolaget och teckna försäkring hos dem. Se till att katten inte blir oförsäkrad under någon tid. 
  3. Fri flytträtt – Se till att det inte bir något försäkringsglapp och kontrollera om fri flytträtt gäller eller inte. 

Efter bindningstiden

Har din nuvarande kattförsäkring bindningstid går det inte att byta förrän bindningstiden löpt ut. Du kan däremot redan i förväg kontakta det nya bolaget och ange från vilket datum deras kattförsäkring önskas. 

Undvik försäkringsglapp

Det är noga att du undviker ”försäkringsglapp”. Med andra ord ska den nya förskringen börja gälla samma dag som den gamla sägs upp. Det brukar kallas att försäkringen ska vara ”obruten”. Skulle det uppstå ett glapp mellan dem kan både karenstid och ersättningstillfällen påverkas. 

Fri flytträtt

Fri flytträtt innebär att flytt kan ske från tidigare försäkringsbolag utan att det påverkar det ekonomiska skyddet. Katten kan alltså ha en sjukdoms- eller olycksfallshistorik som ändå omfattas av den nya kattförsäkringen. 

Utan fri flytträtt kommer sjukdomar och skador, som uppstått innan den nya försäkringen tecknades, inte omfattas av det ekonomiska skyddet. Har katten haft sjukdomar, eller skador, som kan påverka framtida mående är det alltså mycket viktigt att den kattförsäkring som tecknas har fri flytträtt. 

Vanliga frågor om att byta kattförsäkring

Spelar kattens ålder någon roll vid byte?

Ja, försäkringsbolagen har olika regler för hur gammal katten får vara när försäkringen tecknas. Det är därmed svårare att byta bolag när katten är äldre.

Vad är huvudförfallodag?

Huvudförfallodag är den dag som försäkringen förfaller och därmed inte längre är aktiv. Uppsägning kan ske i förtid men går inte igenom förrän på förfallodagen.

Vad händer med bindningstiden om katten avlider?

Om katten avlider, eller säljs, kan kattförsäkringen sägas upp med omedelbar verkan. Finns det pågående ärenden, exempelvis för utbetalning av livbelopp, måste däremot försäkringen vara aktiv till ärendet är klart.