Hoppa till innehåll

Jämföra kattförsäkring: Enkel guide för bästa valet

Att jämföra kattförsäkring är en viktig och svår del av att vara kattägare. En bra kattförsäkring skyddar både dig och din katt vid olyckor, sjukdom och andra oförutsedda händelser. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de grundläggande aspekterna av kattförsäkring, så att du kan göra ett informerat val när det är dags att teckna en försäkring för din katt.

Av Johan Eriksson

Grundläggande Om Kattförsäkring

Jämföra kattförsäkring är en svår men viktig del av att vara en ansvarsfull kattägare. En bra kattförsäkring skyddar både dig och din katt vid olyckor, sjukdom och andra oförutsedda händelser. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de grundläggande aspekterna av kattförsäkring, så att du kan göra ett informerat val när det är dags att teckna en försäkring för din katt.

Kattförsäkringar

En kattförsäkring består oftast av två delar: en livförsäkring och en veterinärvårdsförsäkring. Livförsäkringen ersätter dig om din katt avlider till följd av en sjukdom eller ett olycksfall, medan veterinärvårdsförsäkringen täcker kostnaderna för undersökning och behandling om din katt blir sjuk eller skadas vid ett olycksfall.

För att hitta den bästa kattförsäkringen för din katt rekommenderas att jämföra olika försäkringsbolag. Varje bolag erbjuder olika villkor och priser, så det är bra att undersöka vad som ingår i respektive försäkring innan du bestämmer dig. Faktorer att ta hänsyn till inkluderar försäkringens täckning, självrisk och eventuella åldersgränser.

Här är några exempel på vad som kan ingå i en kattförsäkring:

 • Täckning för undersökningar, behandlingar och mediciner
 • Täckning för tandvård och medicinska hjälpmedel
 • Hjälp vid stöld eller om katten springer bort
 • Digital rådgivning via FirstVet eller liknande tjänster
 • Bonuspoäng på försäkringspremien

När du har valt en försäkring som passar dina behov och din budget kan du teckna den direkt hos försäkringsbolaget eller genom att använda en jämförelsetjänst online. Kom ihåg att alltid läsa försäkringsvillkoren noga innan du tecknar en försäkring, så att du vet exakt vad som ingår och vad som inte ingår i din kattförsäkring.

Genom att välja en bra kattförsäkring för din katt kan du undvika att behöva oroa dig för oväntade veterinärkostnader och istället fokusera på att ta hand om din fyrbenta vän i både glädje och sorg.

Jämföra kattförsäkringar - Enkel guide till rätt val

Att Välja Rätt Försäkring

Viktiga Faktorer att Tänka På

När du ska välja rätt kattförsäkring är det viktigt att du tänker på flera faktorer, som villkor, självrisk, pris och eventuell rabatt. Se till att du jämför olika försäkringsbolag och deras erbjudanden för att hitta det bästa alternativet för dig och din katt. Tänk på att vissa raser kan ha specifika behov, så undersök vilka villkor som gäller för just din katts ras.

Veterinärvård, ersättning för olyckor och sjukdomar samt kostnader för mediciner och behandlingar är också viktiga faktorer att överväga när du väljer försäkring. Se till att försäkringen täcker det som är viktigast för din katt så att du får den bästa möjliga ersättningen om något händer.

Bästa Alternativen

För att hitta det bästa alternativet för din kattförsäkring kan du använda dig av jämförelsesidor som hjälper dig att jämföra olika försäkringsbolag och deras villkor. Här är några av de bästa alternativen på marknaden just nu:

 • Lassie : De erbjuder tre olika kattförsäkringar som kan anpassas efter dina behov. Mini ersätter veterinärvård upp till 30 000 kr/år och är ett bra val om du letar efter ett grundläggande skydd.
 • Trygg-Hansa : De har en informativ guide för att välja kattförsäkring och erbjuder enkel, dubbel eller trippel försäkring beroende på dina behov.
 • Djurförsäkrad: Här hittar du en översikt av bästa kattförsäkringen 2023 och deras olika nivåer av skydd, inklusive Mini, Mellan och Stor.

Genom att jämföra dessa alternativ och ta hänsyn till de viktigaste faktorerna kan du hitta rätt försäkring för din katt och få den trygghet och skydd som din katt förtjänar.

Olika Försäkringsbolag och Deras Erbjudanden

Jämförelse av Försäkringsbolag

När det gäller att jämföra kattförsäkringar är det viktigt att titta på flera faktorer såsom priset, täckningsomfattning och kundupplevelse. Här är en översikt av några populära försäkringsbolag och deras erbjudanden:

 • ICA ICA erbjuder en kattförsäkring som inkluderar både veterinärvård och livförsäkring. De har en av de lägsta självrisker på marknaden och erbjuder rabatter för ICA-kortinnehavare.
 • Manypets Manypets är ett nyare försäkringsbolag som fokuserar på moderna och användarvänliga kattförsäkringar. De erbjuder flexibla planer och möjlighet att enkelt inkludera flera djur i samma försäkring.
 • Agria Agria har en stor erfarenhet av djurförsäkringar och erbjuder ett brett utbud av kattförsäkringar med olika pris- och omfattning.
 • Folksam Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag och erbjuder en klar och enkel kattförsäkring med täckning för både veterinärvård och livförsäkring.
 • Svedea Svedea är en aktör som fokuserar på att erbjuda anpassade kattförsäkringar och har ett system som gör det enkelt att anpassa din försäkring efter dina och din katts behov.

Dessa är bara några av de många försäkringsbolag som finns, och för att få en mer komplett jämförelse rekommenderar vi att du även tittar på Trygg-Hansa, Sveland och Lassie.

Kundnöjdhet och Betyg

När det kommer till att välja rätt försäkringsbolag för att teckna din kattförsäkring är det också viktigt att ta hänsyn till kundnöjdhet och betyg. En bra källa för att jämföra kattförsäkringar utifrån sådana faktorer är Konsumenternas Försäkringsbyrå, som utför oberoende utvärderingar av försäkringar och försäkringsbolag.

Konkurrensverket kan också vara en bra resurs för att jämföra försäkringsbolag och hur de står sig mot konkurrenter på marknaden. Detta kan ge dig en bättre insikt i hur väl ett bolag passar dina behov och om det är värt att överväga när det är dags att teckna en kattförsäkring.

Tilläggsförsäkringar och Skydd

Veterinärvårdsförsäkring

När du tecknar en kattförsäkring ingår ofta en veterinärvårdsförsäkring som kan hjälpa dig att täcka kostnader för veterinärbesök och behandlingar om din katt blir sjuk eller skadas i ett olycksfall. Denna försäkring ger dig ersättning för exempelvis röntgen, rehabilitering, operationer och behandling av tandsjukdomar. Det är viktigt att vara medveten om att det kan finnas begränsningar i försäkringen, till exempel rasspecifika begränsningar eller beloppsbegränsningar för veterinärvårdsersättning.

Tilläggsförsäkringar

För att ge din katt det bästa skyddet kan det vara värt att överväga att teckna tilläggsförsäkringar. Det finns många olika typer av tilläggsförsäkringar att välja mellan, och de kan täcka allt från specifika sjukdomar som urinsten, till livförsäkring och förlängd ersättning för rehabilitering. Genom att lägga till dessa försäkringar kan du säkerställa att din katt får den vård den behöver, även om något oväntat skulle inträffa.

När du jämför olika kattförsäkringar är det viktigt att ta hänsyn till vilka skydd och tilläggsförsäkringar som ingår för att hitta det bästa alternativet för dig och din katt. Var noga med att läsa igenom försäkringsvillkoren och eventuella begränsningar innan du fattar ditt beslut. Konsultera gärna oberoende jämförelser och recensioner av kattförsäkringsbolag för att få en bättre bild av vilken försäkring som passar bäst för din katt.

Kostnader och Ersättningar

När du ska jämföra kattförsäkringar är det viktigt att ta hänsyn till kostnader och ersättningar. I det här avsnittet går vi igenom självrisker och ersättningsbelopp, månadspremie och rabatter.

Självrisker och Ersättningsbelopp

Självrisker är den del av kostnaden som du själv betalar vid ett försäkringsärende. Självrisken kan vara fast och/eller rörlig, och varierar mellan olika försäkringsbolag och försäkringspaket. Ofta är det så att när ersättningsbeloppet ökar, minskar självrisken.

Veterinärvårdsbeloppet är en annan viktig aspekt att ta hänsyn till när du jämför kattförsäkringar. Det är det maximala beloppet som ersätts av försäkringsbolaget för veterinärvårdskostnader under ett försäkringsår. Se till att välja en försäkring med tillräckligt högt veterinärvårdsbelopp för att täcka ditt djurs potentiella behov.

Månadspremie och Rabatter

Månadspremien är den kostnad som du betalar för din kattförsäkring. Den kan variera beroende på din katts ras, ålder och hälsa. Det är vanligt att premien är låg när katten är ung och frisk, men ökar med åldern. En kattförsäkringen kan kosta cirka 100 kr per månad.

När du jämför kattförsäkringar kan det vara värt att undersöka om försäkringsbolagen erbjuder några rabatter. Vissa bolag erbjuder samlingsrabatt om du har flera försäkringar hos dem, medan andra kan erbjuda bonuspoäng eller rabatterade priser för katter av vissa raser eller åldersgrupper.

Ta dig tid att jämföra olika försäkringsalternativ och välj en kattförsäkring som passar dig och din katts behov bäst. Var uppmärksam på såväl kostnader, självrisken, ersättningsbelopp som eventuella rabatter när du gör din jämförelse.

Särskilt För Olika Kattraser

Ras-Specifik Försäkring

När du ska försäkra din katt är det viktigt att ta hänsyn till din katts ras och dess specifika behov. Olika kattraser kan vara mer benägna att drabbas av vissa sjukdomar eller skador, vilket kan påverka vilken typ av kattförsäkring som passar bäst. Det är därför klokt att undersöka vilka sjukdomar och risker som är vanligare för just din katts ras.

Tänk på att vissa försäkringsbolag erbjuder ras-specifika försäkringar som är skräddarsydda för att passa just din katts behov. Det kan vara en bra idé att jämföra dessa försäkringar med mer generella kattförsäkringar för att se vilken som passar bäst för din katt.

Försäkring för Blandras

Försäkring för blandras kan vara lite mer komplicerat eftersom dessa katter kan ha en unik kombination av egenskaper från flera olika kattraser. Det innebär att de inte bara kan drabbas av sjukdomar som är vanliga för en viss ras, utan även sjukdomar som är vanliga för andra raser.

För att hitta rätt försäkring för din blandras-katt, är det viktigt att överväga vilka sjukdomar och risker som kan vara relevanta för just din katt. Du kan ta hjälp av en veterinär för att få en bättre förståelse för de potentiella riskerna för din katt. Det finns många resurser för att jämföra kattförsäkringar och hitta den bästa försäkringen för just din blandras-katt, till exempel vår sida för jämförelse av kattförsäkringar.

När du jämför försäkringar är det viktigt att titta på vilka självrisker, ersättningsbelopp och vilken täckning som ingår i försäkringarna. Det är också bra att vara medveten om eventuella begränsningar som kan gälla för specifika kattraser, även om din katt är en blandras.

Slutord

Att jämföra kattförsäkringar är viktigt för att hitta den bästa försäkringen för just din katt. Det finns många aspekter att beakta, såsom självrisk, ersättningsnivåer och karenstid. Du bör också överväga recensioner och kundnöjdhet för att få en helhetsbild av försäkringsbolagen på marknaden.

När du jämför kattförsäkringar, bör du vara uppmärksam på vilka kriterier som är viktigast för dig och din katt. Vill du ha en försäkring med låg självrisk eller en som täcker bredare vårdbehandlingar? Ta dig tid att utforska olika alternativ och jämföra dem på oberoende bedömningssidor och jämförelseportaler.

Var noga med att läsa igenom villkoren för respektive kattförsäkring och se till att du förstår vad som ingår och vad som eventuellt är undantaget. Det kan vara bra att även kontrollera om kattförsäkringen har någon karenstid, så att du är medveten om när försäkringen börjar gälla.

Att hitta rätt kattförsäkring kan ta tid, men det är en viktig investering för att säkerställa att din katt får den vård den behöver när olyckan är framme. Genom att jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden kan du hitta en försäkring som ger dig trygghet och skydd för din katt i alla situationer. Så ta dig tiden att göra en grundlig jämförelse och hitta den bästa kattförsäkringen för dig och din pälskling.